Ter overweging Ter overweging
Een overstap, een terugblik

Een laatste overweging, vlak voor ons vertrek naar Rhenen.
In de eerste week van het bekend worden van ons vertrek kreeg ik diverse reacties. Divers in de breedste zin van het woord. Boze reacties, dat ik nu al weg ging, reacties als, “mooi, kun je ergens met nieuwe energie beginnen.” Sommigen zagen het totaal niet aankomen en anderen herinnerden me ieder bezoekje eraan dat het zomaar eens zover kon zijn.
Mijn manier van verwerken is foto’s ordenen. Ik kwam heel wat bijzonders tegen. Van nagels lakken voor serious request tot prachtige momenten in de stille week. Van catechesebijeenkomsten waar het oudste gemeentelid vertelde over haar ervaringen in de oorlog aan onze tieners of een moment bij zonsopkomst waarbij we onze lasten opschreven op een kruis plakten en die vervolgens verbrandden. Mooie momenten met muziek met de zanggroep in ontmoeting met Sytze de Vries en Hanna Rijken. Kloosterbezoek, schoolkerkgezinsdiensten, ontmoetingen met Werelthuis en de Brink. Laatste zondagen van het kerkelijk jaar, uitvaarten, doopdiensten, startzondagen met ludieke en meer inhoudelijke aanpak. Samen eten, georganiseerd door Mary van Asselt of door jongeren die een goededoelenreis gingen maken. Seniorenreisje, op bezoek bij duurzame boeren in de buurt. We spraken in kringen over bijbel en boeken die ons bevroegen op ons gelovig twijfelen.
Met de gereformeerden organiseerden we V&T, TOP2000, met PG Barneveld Preek van de Leek.  Met de Parochie vespers en Taize met Parochie en GK. En samen met alle kerken van Voorthuizen was er steeds een openluchtdienst met één keer tot 3000 bezoekers.
In coronatijd kwam veel stil te staan, al probeerden we veel digitaal en stuurden we elkaar kaartjes, taart en andere dingen.
Kortom teveel om op te noemen. Ik mocht persoonlijke gesprekken met jullie voeren. Voor de één persoonlijker en meer dichtbij dan bij een ander.
Toen ik kwam was de Ichthuskerk mijn eerste gemeente, waar ik het geleerde in praktijk mocht brengen. Het is een mooie tijd geweest, waar ik veel heb mogen brengen en ontvangen. Steeds vanuit mijn gelovig zoeken naar wie God is en mag zijn. Naar hoe we mens mogen zijn in deze tijd met elkaar en voor elkaar.
Daar wil ik jullie vanaf deze plek bedanken. En hopelijk kunnen we 1,2 of 3 juli tête-a-tête afscheid nemen. Niet voor altijd, wel hebben we vanaf nu een andere relatie. Het vertrouwen blijft, maar ik ben niet meer jullie pastor en dat voelt best vreemd. De dominee is voorbijganger en dat wordt nu heel concreet.
Ik wil jullie ook namens Renske bedanken voor jullie betrokkenheid bij ons, juist ook op bijzondere momenten zoals bijvoorbeeld de operatie van Renske en ons 25jarig huwelijks jubileum.
Vanaf 5 juli:
Majoor Jaccomettiweg 2, 3911 BR Rhenen.
Vaya con Dios, Ga met God!