Ter overweging Ter overweging

Een nieuw seizoen staat voor de deur. Terwijl ik dit schrijf zijn de cijfers nog steeds niet stabiel en de plannen rond corona nog steeds voorlopig. Wat er wel en niet kon afgelopen zomer en straks kan, lijkt onnavolgbaar. Gesprekken met vrienden, bekenden en in de gemeente gaan erover, al raken we er vermoeid van.
We hebben behoefte aan nieuwe energie, aan perspectief. Daar waar baby’s geboren zijn dringt zich het nieuwe perspectief levendig binnen en worden zorgen en geluk afgewisseld met vermoeidheid en dankbaarheid. Anderen worden steeds weer bepaald bij wie of wat ze afgelopen tijd verloren hebben.
We hebben behoefte aan nieuwe energie.
In de traditie waarin we staan zijn er steeds uittochtverhalen die we aan elkaar vertellen. Na een tijd van droogte, verdrukking en verlamming komt een nieuwe periode van bloei. Ook al weten we best wel dat als je vanuit Egypte de woestijn in gaat op weg naar nieuw beloofd land, er toch steeds weer droogte kan zijn als je tussen de oases bent.
Zo zullen we de komende tijd nog best geregeld met de neus op corona-feiten gedrukt worden, maar blijven we wel met elkaar de verhalen van bevrijding lezen als spiegel voor ons eigen leven. En blijven we het gloria zingen, soms tegen beter weten in, om zo de hoop vast te houden, perspectief te blijven zien.
Want zoals een bekend paaslied uit ons liedboek zegt:
De toekomst IS al gaande (lied 605).

Kortom in alle ellende en droogte bloeit er toch ook steeds weer iets nieuws. Je moet het zien, soms durven zien. En soms gaat het helemaal aan je voorbij en mag een ander je erop wijzen. Zo zijn we gemeenschap en blijven we zien en uitzien, want:

lokt ondanks tegenstand
ons weg uit het bestaande
naar eens te vinden land.

De toekomst is al gaande,
schept doorgang door de vloed,
dwars door het ongebaande
een pad dat voortgaan doet.

een bron in de woestijn
zingt tegen het vergaan in:
de dood zal niet meer zijn.

verborgen en gezien,
een stem die te verstaan is,
een God die draagt en dient.

De toekomst houdt ons gaande,
voert ondanks tegenstand
ons uit het doods bestaande
naar nieuw, bewoonbaar land.

(Tekst: Inge Lievaart)