Ter overweging Ter overweging

Deze weken zien we uit naar Pasen. Terwijl ik dit schrijf worden de weerrecords van februari gebroken en snakken we naar zoete ijsjes en zijn we net bekomen van sneeuw en ijs. Het weer lijkt ontregeld. Of het een crisis is, dat deert sommigen enorm en anderen amper.

Ik las deze weken een boek getiteld ‘Groene theologie’, over het duurzaamheidsvraagstuk. Het vraagt een andere manier van kijken. Eén van de kernbegrippen die in het boek ter discussie wordt gesteld is het woord rentmeesterschap. Wij mensen zouden rentmeester zijn over de aarde en daarom zou God ons verantwoordelijkheid geven haar te bewerken en beheren. De schrijfster gelooft daar niks van en zegt dat dat woord ons juist in de dominante rol heeft gezet. Wij beheren de aarde, maar te veel op een manier die ons goed uit komt. Ze pleit ervoor om nederiger en dienstbaarder te zijn naar de aarde. Wat is er nodig, wat ‘wil’ de aarde. Rentmeester heeft iets van ‘aangesteld zijn over’ terwijl we medeschepselen zijn die naasten op de aarde zijn, met de voeten in de klei. Wat we kunnen doen? De eeuwige vraag, en toch steeds jezelf afvragen: kan het anders en duurzamer rondom reizen, afvalproductie en energiegebruik? We kunnen niet naar nul, maar steeds bewust jezelf bevragen of het anders kan, dat kan wel.

Deze vragen raken wat naar de achtergrond in deze tijd van corona. U bent veel alleen, of juist super druk, omdat door het thuiswerk het werk intensiever is, de kinderen veel thuis zijn, er opvang geregeld moest worden of omdat u wel naar het werk moest. Hoe ga je om met het feit dat er maar één iemand op bezoek mag komen? Iedereen legt de regels anders uit. Veel was gewoon anders. Er zijn er onder u die vragen stellen bij de maatregelen, omdat ze te streng of te slap zijn. We zagen dat wetten het niet leken te houden. En mij houdt ook bezig: en wat als deze coronacrisis straks voorbij is, hoe gaan we nadenken over als er weer zo’n pandemie zal gaan komen?
Veel om over na te denken. Of om niet over na te denken, wat ook velen doen.
Hoe verder? De samenleving, het samen leven is op scherp komen te staan. En vragen komen op: hoe gaan we straks weer verder als samenleving, als gemeenschap? Wie doet er mee? Dat zijn praktische vragen.
En de vraag die er onder ligt is: wie ben jij, wie zijn we als gemeenschap en waaruit leven we? In de kern blijft het antwoord hetzelfde denk ik. We leven uit geloof, hoop en liefde. Zonder hoop en verwachting is het leven lastig. Perspectief, vooruitzicht, geeft ruimte, geeft adem en doorademd krijgen we ruimte om lief te hebben. Steeds weer op zoek naar hoe dat voor ons werkt in het leven. Waar we van opademen en wat ons de adem beneemt.

Adem verbinden we met Pinksteren, Gods Geest is als adem voor het leven. Die adem hebben we nodig om te leven en Pasen is een stap op die weg. Leven is sterker dan de dood. Bloembolletjes lopen uit, narcissen en krokussen bloeien in de tuin. Blad komt aan de takken. Christus overleeft alle haat van omstanders, meelopers, tegenstanders op de weg van Liefde. Het sterkt mijn geloof, God laat ons niet alleen.

Ik las een brochure, een klein boekje over kerkzijn na coronatijd: “Daarom blijf ik juist in de coronacrisis bij de kerk.” Allemaal prominenten die iets schrijven over hun ervaringen deze tijd; over de ongemakken van voor een camera in een lege kerk staan preken en meer van dat soort dingen. Over reacties van gemeenteleden: “de kerk als gebouw is wel leeg, maar ik kijk en voel me verbonden.” Of “de kerk is niet leeg dominee, de Eeuwige is er bij: Ik zal er zijn, is toch diens naam?” Dominees wordt soms ook de les gelezen 😉 en terecht. Het boekje eindigt met 11 slogans, waaronder: “Juist nu blijkt de onschatbare waarde van de kerk als plek van spirituele wijsheid.” Of “In het geloof leer ik dat het niet om mij maar om de ander gaat, juist nu.” Of “Door het gemis besef je nog meer dat je niet zonder de gemeenschap kunt leven.”
Het is te bestellen als u googlet.

Lezen van verlangen en uitzien, en niet vergeten dat er moeite is. Kortom we houden moed en hebben lief!
Gelijktijdig met het kerkblad wordt het boekje voor de stille week geleverd. Samen met Marie Fiege heb ik teksten en muziek uitgezocht. Hopelijk helpt het boekje u door die week, geeft het uitzicht en perspectief, juist nu.
De scholing die ik zou volgen is volledig opgeschoven naar het nieuwe seizoen. De komende tijd hoef ik mijn energie dus niet te verdelen tussen scholing en gemeentewerk.
Ondanks maatregelen leven we toe naar het Licht met hoofdletter en kleine letter: licht van de zomerzon.
Een hartelijke groet, vanuit de pastorie,

Peter Breure