Ter overweging Ter overweging

2022 is al weer een paar weken begonnen. Inmiddels zullen de scholen wel weer begonnen zijn. Wie lijdt het meest onder de coronacrisis? Zijn het de ouderen die alleen gelaten zijn of zich zo voelen, zijn het de horeca die hun omzet zien opdrogen, de zorgmedewerkers, of juist de jongeren die, ondanks de breed uitgemeten coronafeestjes, de coronamaatregelen ondergaan. Stel je voor, je gaat de studie van je voorkeur doen, je gelooft in wat je wil gaan studeren en je wilt genieten van een beetje vrijheid. Vervolgens heb je 2 jaar grotendeels online college. En zo is het goed voor iedereen om zich een beetje in te leven in een ander, uit een andere groep in de samenleving.

Is er veel veranderd de laatste jaren? De ene persoon zegt hartgrondig ‘ja’ en de andere ‘nee’. Beiden hebben gelijk. Kijken we even over de grens, bijvoorbeeld in Beiroet in Libanon, daar explodeerde een kunstmestopslag die de hele stad ontwrichtte. Mensen sloegen op de vlucht of bleven achter. Te bedenken dat van de 6,8 miljoen inwoners van Libanon er 1,5 miljoen vluchteling zijn en amper een normaal onderdak hebben. In Bourj Hammoud, een overbevolkte en arme wijk in Beiroet, zijn de problemen niet te overzien. Geweld, verslaving, criminaliteit, werkloosheid en gebrek aan goed onderwijs ontnemen de jongeren die er wonen elk perspectief op een betere toekomst.

Kerk in Actie steunt het werk van jongerencentrum Manara in Beiroet. Kwetsbare tieners krijgen er huiswerkbegeleiding, psychosociale hulp en vaktrainingen voor betere kansen op de arbeidsmarkt. Daarnaast kunnen ze elkaar in ontspannen sfeer ontmoeten tijdens een partijtje tafelvoelbal of airhockey. Hamdan (17) woont na zijn vlucht uit Syrië in buurland Libanon. In Bourj Hammoud is het leven moeilijk, maar hij laat zich niet ontmoedigen. Doordat hij een paar jaar niet naar school kon, zit hij nu in de klas met kinderen die veel jonger zijn dan hij. Maar hij werkt hard en maakt goede vorderingen. In jongerencentrum Manara krijgt hij bijles en doet hij mee aan de fitness-workshop van jongerenwerker Fouad. Hierdoor voelt hij zich veel gezonder en fitter. Met Fouad kan hij goede gesprekken voeren: over het leven, geloof en alles wat hem bezighoudt.

Ondertussen is ook dichterbij de nood groter dan we denken. In wijken als de Haagse Schilderswijk waar velen onder het bestaansminimum leven is de 400 euro die we minder energiebelasting gaan betalen niet eens genoeg om de hogere rekening te gaan betalen, terwijl er al niks overbleef. Kerken zijn een actie begonnen om mensen te motiveren die 400 euro over te maken naar de Haagse diaconie, of plaatselijk gelden te herverdelen.

Ondertussen leven we alweer toe naar Pasen. De titel van de collecte is ‘Komt alles goed?!’ Dat geld gaat deels naar Libanese projecten zoals hierboven beschreven. Komt alles goed? Een vraag waar je met een ‘ja’ of een ‘nee’ op kunt antwoorden. Ik geloof vooral dat we ons door geen nee of ja moeten laten ontmoedigen om te blijven omzien naar elkaar, je in elkaar in te leven en elkaar te willen begrijpen. Dat lukt zeker niet met iedereen. Je kunt niet de wereld op je rug nemen. Maar met mildheid kijken naar de ander, maakt het leven al een stuk lichter. Dan kan de ander ook met mildheid naar jou kijken.
Dan komt er heel veel goed.

Peter Breure