Ter overweging Ter overweging

Vanaf deze plaats als eerste een goed 2019 gewenst. Het is al wat laat natuurlijk, maar niet minder goed bedoeld.
Terwijl ik me zit te beraden over een thema voor deze overweging scroll ik door Facebook en komt er een bericht langs van de Barneveldse Krant en blijf ik haken bij ‘Voorthuizen nu echt witheet om windmolens’.
Het volgende bericht is van mijn collega uit Biddinghuizen die aankondigt met gemeenteleden naar Den Haag te gaan om daar de 24/7-dienst te laten doorgaan. Appels en peren zijn het, niet te vergelijken, ze trekken aan je beeldscherm voorbij op social media of op andere plekken, in de krant of op tv.

Sommigen van ons zijn hun vertrouwen in de plaatselijke overheid volledig kwijt, anderen proberen te bouwen aan dat vertrouwen. Vertrouwen in hogere overheden staat ook onder druk. Zowel links als rechts vindt iets van het beleid en heeft geen of weinig vertrouwen in ‘Rutte’ en zijn kompanen. Laat staan wat er op wereldniveau allemaal wel niet gebeurt. En toch…
En toch zou ik willen beginnen bij die kleine dingen die wel goed gaan, waar wel vertrouwen groeit, bij mensen die geen toekomst leken te hebben, het totaal vergooid of vergokt hebben. We lezen de komende weken van Esther, de Joodse, die door slinks ingrijpen van oom Mordechai koningin werd van het vijandige koninkrijk om zo haar volk te redden. Niet door vroom met de bijbel te zwaaien, niet door gefrustreerd te demonstreren of er op los te slaan, maar door op de juiste momenten eerlijk te zijn.

De veertigdagentijd begint binnenkort, op 6 maart om precies te zijn. Die eerste dag vraagt van ons waar we 'sorry' voor zouden willen zeggen, waar we ons schuldig over voelen. Door een askruisje te halen bevestigen we onze schuldbewustheid.
Ondertussen collecteren we die weken o.a. voor projecten om gevangenen een goede nieuwe kans te geven. Vaak worden ze als hun gevangenschap erop zit zo maar ‘los’ gelaten zonder goed netwerk. Stichting Exodus probeert hen te begeleiden. We steunen kerken in Cuba, die plaats bieden voor kansarmen om te bouwen aan vertrouwen in hun eigen kunnen.

Laten we elkaar bevragen op onze idealen en zoeken naar een toekomst voor iedereen. En dan komen grote vragen boven: hoe moeten we omgaan met de enorme vraag naar energie, hoe gaan we om met steeds meer migrerende groepen in de wereld? Hoe gaan we om met ons geluksgevoel, als onderzoeken uitwijzen dat we in het gelukkigste land ter wereld leven. Hoe gaan we om met het feit dat geluk hebben wat anders is dan geluk ervaren.
De veertigdagentijd heeft als thema: Een nieuw begin. Wat hebt u nodig om opnieuw te beginnen morgen, zonder de lasten van vandaag of gisteren? Misschien helpt deze vraag u om bezig te zijn met de komst van Pasen.
Laten we samen op weg gaan naar een Nieuw Begin.

Peter Breure

P.S. afgelopen weken ben ik twee keer 2 uur voorgegaan in de Bethelkapel in Den Haag. Daar vindt de fam. Tamrazyan onderdak, kerkasiel, omdat ze vrezen uitgezet te worden naar Armenië, voor hen een onveilig land. Ook mijn twee collega’s van de Gereformeerde Kerk zijn er met gemeenteleden geweest. De ene keer was ik er met Keiland-vrienden die muziek maakten, de andere keer gingen Marjon Bosch en muzikale oud-leerlingen uit Biddinghuizen spontaan met me mee na een oproepje op Facebook. Ik vind het verdrietig dat het kinderpardon niet wordt uitgevoerd volgens afspraken of dat de afspraken zo star worden toegepast. Daarmee is het triest dat deze actie nodig is om deze mensen en de 400 andere gezinnen te beschermen. Want dit gezin staat symbool voor anderen, die ondanks dat rechters ook hebben uitgesproken dat deze gezinnen mogen blijven, zien dat de overheid steeds in beroep gaat en dat er te weinig advocaten van de IND deze zaken moeten verdedigen.
Ik hoop dat er snel een oplossing komt, wellicht ga ik in januari nog eens. Misschien wilt u mee?

datum en tijdstip 19-02-2019 om 19:15

Jeugd van Vroeger